browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Голема Раковица

Posted by on 02.05.2011
Голема Раковица

Местоположение

 

Село Голема Раковица се намира в планински район, на 44 км източно от София, на 693 м надморска височина, в подножието на Западното Средногорие и Софийското поле. Разположено е главно около сливането на двете реки Равна и Лопушна, които образуват река Лесновска.

Къщите са разположени около двете реки, но има и много къщи, разположени амфитеатрално по околните височини, което придава на селото много живописен вид. В западния край на Голема Раковица започва горната част на язовир Огняново. Старият път, водещ към селото, е залят от язовира, а новият минава през околните височини, откъдето се разкриват великолепни гледки към високи и причудливи червени канари.

Изглед от с. Голема Раковица

Един черковен списък, отпечатан в Годишника на Народната библиотека в София за 1926-1928 година показва какъв е бил броят на българските къщи по турско време, през 1866 година, в селищата на Софийската кааза. Данните са: Голема Раковица 180 къщи, Байлово 30, Ботунец 46, Долни Богров 50, Бухово 60, Столник 30, Григорево 40, Елешница 60, Горни Богров 80, Челопечене 71, Каменица 50, Макоцево 30, Новоселци (дн. Елин Пелин) 125, Яна 50, Кремиковци 120 и др. Както се вижда, Голема Раковица е била най-голямото селище в този район. Самата София по това време е имала 5 000 къщи и е наброявала около 23 000 жители. Тези данни показват тежестта на Голема Раковица като населено място в района, като това съотношение се е запазило до 50-те години на 20 век. Единствено Новоселци в началото на века става по-многоброен, тъй като след Освобождението е определен за околийски център. След Първата световна война Голема Раковица е имала 2 200 жители, но след петдесетте години населението ѝ започва да намалява поради отлив на младото население към София и Елин Пелин, за да се стигне при преброяването през 2004 година в началото на 21 век до 393 жители.

История   Историята на селото е богата със събития и имена. Два пъти е било опожарявано от турците — последния път след Априлското въстание. Поради местонахождението си и големината си не е било подминавано от организаторите на революционното движение в България — няколко пъти е посещавано от самия Васил Левски, от Димитър Общи, Георги Бенковски и други, а раковчанинът Гато Стоянов Шишков е бил сред сподвижниците на Дякона и председател на Раковишкия революционен комитет, създаден през януари 1876 г., преди Априлското въстание. Присъствал е на събранието на IV Панагюрски революционен окръг в местността „Оборище“ 14-16 април 1876 г. След Освобождението е бил народен представител във Великото народно събрание в Търново, бил е специално поканен от Комисията по откриването на паметника на Васил Левски в София, станало на 22 октомври 1895 г.

При избухването на Балканската война в 1912 година един жител на Голема Раковица е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Религии

Изглед към църквата от двора на училището.

Населението изповядва източноправославна религия. В селото има църква „Свети Николай Марликийски“, която е построена през 1857 година. Църквата е разположена в непосредствена близост до сградата на селското училище. От височината, на която са построени се разкрива чудесна гледка към голяма част от селото и негово землище. Част от религиозните обреди на жителите на Голема Раковица се случват в храма „Св. Петка“, който е изграден в едноименната местност благодарение на доброволен труд и дарения. Също така хората посещават и църквицата на Спасова могила- стара постройка, която пази в себе си духът на старите семейни традиции на селото.

Обществени институции

  • През 1923-1924 година е построена двуетажната сграда на училището, което се използва до 1994 г. Със Заповед № РД-14-11 от 04 април 1995 г., издадена от Министерство на образованието, науката и технологиите, обн.ДВ, бр.36 от 18 април 1995 г., ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Голяма Раковица, община Елин Пелин, Софийски регион се закрива.

Училището в селото.

Културни и природни забележителности

  • Землището на селото се намира в Смолския карстов район, където има няколко малки карстови пещери, една от които в района на Голяма Раковица.

В двора на църквата „Свети Николай“, която е паметник на културата се намира музей „Килийно училище“. Сградата е построена около 1857 г. През 2005 година „Килийното училище“ е реставрирано от доброволния труд на раковчани. Днес то се посещава от ученици от района.

Редовни събития

Къщи в селото.

  • Всяка година на 2 май в Голема Раковица се провежда събор.
  • Заря  
  • Той е посветен на годишнината от избухването на Априлското въстание. На тази дата селото е опожарено от башибозук. На събора освен вечерен концерт на открито има заря-проверка, на която се споменават имената на жертвите от Голема Раковица през въстанието и войните.На Спасов ден хората от селото се събират на Спасова могила (място на действието в разказа на Елин Пелин „Спасова могила“). Там се прави и курбан за здраве. От 20 години в селото не бе извършвано богослужение на Великден, но от 2007 г. вече редовно бе отслужено и вече присъстват много млади хора.

Входа на църквата.

 
 Уикипедия
 

One Response to Голема Раковица

  1. lz1btr

    BRAVO NA SAZDATELQ NA SAITA