browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ТАБЛЕТ

Posted by on 21.10.2013

   Помислете първо за какво ще използвате устройството и след това потърсете модел, според бюджета и желаните характеристики

Доскоро изборът на таблет компютър беше най-лесната задача. На пазара имаше един единствен продукт, на който можем да се доверим безрезервно – iPad на Apple. Времената обаче се промениха и сега пред нас са множество опции. Това прави изборът на таблет значително по-труден, като може да се очаква, че разнообразието от модели ще става още по-голямо.

Когато сте решили да си купите таблет – компактно устройство с голям сензорен екран, трябва да отчетете редица фактори, преди да похарчите немалка сума пари, които бихте могли да инвестирате в пълноценен ноутбук компютър. Освен ако не сте заклет фен на Apple, проучете задълбочено наличните възможности, тъй като таблетът е устройство, което ще ви съпътства навсякъде и ето защо е важно да е удобно и да ви допада.

За какво ще използвате таблета?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е за какво ще използвате таблет компютъра. Това е нов тип устройство, което все още търси своето място в цифровия ни живот. В общия случай, таблетът не може да замести ноутбук компютъра. Превръщането на таблет в лаптоп изисква сериозен „реинженеринг” на начина на работа и приложенията, които ползваме.

Повечето хора възприемат таблета като перфектното устройство за консумиране на съдържание. И наистина, таблетът е идеален за:

• сърфиране в интернет
• електронна поща
• четене на новини
• гледане на филми
• игри

Вероятно ще попитате защо в този списък от занимания липсва четенето на е-книги. Да, можете да четете книги с таблетите, но много по-удобни за тази цел за специализираните четци на е-книги като Kindle/Nook, които имат перфектни E-Ink екрани, без блясък. Таблетите изискват подходяща среда, за да предложат същото удобство.

Изследванията показват, че в 80% от случаите таблетите се използват за консумиране на съдържание и само в 20% за работа или създаване на нещо. Така че, задайте си въпроса какво искате да правите с вашия бъдещ таблет. Погледнете списъка от изброените по-горе пасивни дейности и си представете, че можете да използвате таблета още за:

• видеоконференции
• създаване на документи
• календар
• списък със задачи
• аларма
• електронни таблици
• отдалечен десктоп

Всички тези дейности могат да бъдат извършвани с повечето таблети, достъпни на пазара. Въпросът е да решите за какво точно ще използвате своя таблет компютър.

Таблетите имат няколко предимства: те са леки и портативни, нямат вентилатори и не шумят, идеални са за консумиране на съдържание и осигуряват достъп до разнообразни приложения.

Към недостатъците на таблетите могат да се отнесат: по-малкото сторидж пространство в сравнение с лаптопите и десктопите, неудобството за четене на е-книги, скъпите планове за данни (3G) и наличието на виртуална клавиатура вместо физическа.

Имайте предвид, че изброените слабости не винаги са нещо лошо за таблет компютрите, а предимствата им могат да си струват покупката, в зависимост от това за какво ще използвате този тип устройство – за бизнес, за обучение или за писане.

Хардуерът

Много специалисти споделят мнението, че хардуерът няма толкова голямо значение за таблетите, колкото за друг тип устройства. Затова не се задълбочавайте прекалено върху техническите спецификации. Повечето мобилни операционни системи са проектирани различно от своите десктоп аналози, което означава, че не се нуждаят от същото количество процесорна мощ и памет, за да работят ефективно.

Свикнали сме да четем хардуерните спецификации и да определяме компютрите според това кой параметър е „най“. При таблетите обаче е по-важно да базираме избора си според това какво ще правим с устройството вместо да гледаме хардуерните спецификации.

Това правило ще продължи да бъде актуално, но все пак трябва да имате предвид няколко неща, ако искате да изберете таблет по хардуерните параметри, а именно: вътрешна памет, размер на екрана, портове, свързаност.

Памет. Много хора вече съхраняват повечето от своята цифрова информация онлайн. Но има и огромно количество филми и музика, пазена локално на компютъра. Така че, ако планирате да съхранявате подобни файлове на таблета си, е важно да разполагате с голям обем вътрешна памет.

Екран. Размерът на екрана продължава да предизвиква дебати. iPad и Motorola Xoom имат 10-инчови екрани и според някои анализатори това са твърде големи таблети за носене навсякъде. За разлика от тях, Samsung Galaxy Tab и BlackBerry Playbook са 7-инчови таблети, които се побират в джоба и са удобни за носене. От друга страна, 10-инчовият екран е много по-добър за гледане на документи, филми и дори за игри.

Портове. Портовете също са обект на сериозни дискусии. iPad разчита на 30-пинов док конектор, като потребителите могат да си купуват адаптери за гледане на телевизия или за трансфериране на снимки директно от камерата. Samsung Galaxy Tab, Xoom и Playbook предоставят допълнителни портове, вкл. HDMI, Micro SD и USB.

За някои купувачи портовете са изключително важни и именно те предопределят избора на таблет. За други те не са най-важните при избора. Имайте предвид обаче, че когато купувате таблет без портове, след това може да ви се наложи да харчите пари за адаптери, които да ви осигурят желаната функционалност.

Свързаност. Друг ключова характеристика е свързаността. Всички таблет компютри идват с Wi-Fi и Bluetooth. Някои модели предлагат също 3G (iPad) или 4G (Xoom, Playbook) връзка през мрежи като AT&T, Verizon или Sprint. Обикновено пред потребителите има много възможности за избор на 3G/4G план за данни. Важно е да проучите освен цените колко данни включва планът, условията за прекратяване на договора и покритието.

И така, вече сте решили за какво ще използвате таблета си и имате представа за неговите хардуерни възможности. Остава да изберете още един много важен компонент – софтуерната среда.

Софтуерна платформа

Изборът на софтуерна платформа е последният и най-важен аспект от финалното решение за покупка на таблет. Операционната система и приложенията определят потребителското изживяване.

Приложенията са едно от най-важните неща при избора на таблет. Повечето таблети имат предварително инсталиран набор от приложения. Но обикновено те не са достатъчни, ако сте решили да носите навсякъде своя таблет и да го ползвате отвъд базовите му възможности. В онлайн магазина Apple App Store има над 80 000 приложения за iPad. Бързо се увеличава и асортиментът от оптимизирани за таблети приложения в Android Market.

Xoom, Tab и Playbook използват Android приложения, като Playbook може да работи и с Blackberry програми. iPad и iPad 2 не са съвместими с Android Apps, но пък за тези таблети има голям избор в App Store и Cydia Store. Очаква се бум на приложенията за Android таблети с присъединяването на нови разработчици към платформата.

Ако избирате таблет в зависимост от приложенията за него, прегледайте различните категории в Android Marketplace и Apple App Store, за да видите коя платформа ще ви осигури желаните програми.

iPad и iPad 2 са 100-процентови Apple устройства и когато излезе нова версия на iOS, потребителите ще я получат веднага. При Android таблетите ситуацията е по-различна, тъй като производителите могат да изчакат с ъпдейта на операционната система, независимо дали Google е пуснал нова версия. Тази особеност обаче не би трябвало да влияе съществено на финалното решение за покупка на таблет.

В крайна сметка трябва да се съобразите с няколко основни неща – за какво ще използвате таблета, какви са хардуерните ви изисквания (размер на екрана, свързаност, портове), с какъв бюджет разполагате и какви приложения искате да ползвате.

Comments are closed.