browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

ИЗБОР НА ТАБЛЕТ СЪВЕТИ !

Posted by on 21.10.2013

Какъв таблет да си изберем в зависимост от това за какво ще го ползлваме

Как да си  изберем таблет

 

ИЗБОР НА ТАБЛЕТ СЪВЕТИ !

ИЗБОР НА ТАБЛЕТ СЪВЕТИ !

Както е известно, тaблетът представлява мобилно устройство с диагонал на екрана от 4 до 11 инча и обединяващо в себе си функциите на ноутбук и смартфон в едно.

Както е известно, тaблетът представлява мобилно устройство с диагонал на екрана от 7 до 11 инча и обединяващо в себе си функциите на ноутбук и смартфон в едно. Таблетите по принцип имат възможност да са постоянно включени към Интернет – чрез вградения Wi-Fi модул (има го във всяко устройство) или чрез 3G връзка (модулът е или вграден, или се включва чрез USB порт). По тази причина таблетът може да се използва за сърфиране в Интернет (разглеждане на уеб страници) и работа с приложения, изискващи мрежова връзка.

За управление на таблета се използва сензорен дисплей, а самото взаимодействие се извършва с пръсти, без писалка (стилус), клавиатура или мишка. Много от съвременните таблети позволяват и мултитъч-жестове – управление с няколко пръста едновременно.

Независимо от всички твърдения, че таблетите ще изместят традиционните компютри (настолни и лаптопи), техните възможности все още са ограничени. Ето за какво можете да използвате един таблет:
– Работа с Интернет (четене на уеб страници)
– Работа с приложения, които имат нужда от мрежова връзка
– Четене на електронни книги
– Разглеждане на снимки
– Възпроизвеждане на мултимедийни файлове (музика и видео)
– Игри
– Работа с електронна поща
– Общуване чрез програми от сорта на ICQ и Skype – чат, гласова и видеовръзка, общуване в социални мрежи.
– Разглеждане и редактиране на офисни документи

И така, как да изберете подходящия за вас таблет? 
Трябва да обърнете внимание на няколко важни неща в характеристиките на устройството.

Операционна система
Операционната система е програмна среда, която управлява цялото устройство и чрез нея вие взаимодействате с таблета.

Android. Най-младата, но и може би най-перспективната мобилна операционна система, интерфейсът на която от самото начало е разработен за управление с пръсти. Благодарение на активното участие на разработчиците в усъвършенстването на тази платформа, днес тя може да бъде инсталирана на различни мобилни устройства – смартфони, таблети и дори нетбуци.

За Android-устройствата постоянно излизат нови версии на операционната система, съдържащи нови функции. Съвременните версии на OS Android поддържат технологията Flash, което позволява да гледате онлайн видео и да работите със сайтове и услуги, базирани на тази технология. Всички програми за Android устройствата могат да бъдат свалени и инсталирани на апарата директно от онлайн магазина Google Play. Там можете да намерите програми за всички всекидневни задачи, плюс някои приложения с тясно специализирани функции.

потребителят получава пълен набор от функции, необходими за комфортната работа с устройството – работа с програми, игри, възможности за разговори и други форми на комуникации.

Процесор
По аналогия с традиционните компютри, и в таблетите колкото е по-мощен процесорът, толкова по-бързо ще работи устройството. Сегашните таблети могат да бъдат снабдени с двуядрени и 4-ядрени процесори и вграден графичен ускорител. По този начин на тях могат да се изпълняват всякакви задачи и да се играят триизмерни игри. Не трябва обаче да се забравя, че наличието на мощен процесор и графичен чип намалява времето за автономна работа на таблета.
– Процесор с честота до 1 GHz е справя с повечето съвременни задачи
– Процесор с честота над 1 GHz, както и с повече от едно ядро е подходящ за задачи или игри, изискващи големи ресурси

Памет
RAM. Това е оперативната памет на устройството и колкото тя е повече, толкова повече приложения могат да се стартират едновременно на таблета.
– 256 МВ ще ви е нужна за комфортна работа с основните приложения
– 512 и повече е подходяща за едновременно изпълнение на голямо количество задачи

Вградена памет (Flash). В таблета няма хард диск, а само флаш памет. Колкото тя е повече, толкова повече информация и файлове ще можете да запишете в устройството. По принцип таблетите работят и с външни карти памет (например SD), но се уверете, че в конкретното устройство има слот за такава карта.

Дисплей
От качеството на дисплея ще зависи комфортната ви работа с таблета. За най-качествен се счита дисплея Ips , , при който пикселите на екрана не могат да се видят с просто око. Качествени са и екраните, реализирани по технологията IPS, която осигурява добра яркост, четаемост  на текста и обзорен ъгъл до 178 градуса. Дисплеите от типа TN имат по-малък обзорен ъгъл, но пък са по-евтини.

Освен това, сензорните дисплеи биват резистивни и капацитивни. При първите за работа се използва писалка (стилус), твърд предмет или дори дълъг нокът. Вторите (капацитивни) не реагират на натиск, затова с тях се работи само с пръсти, но пък поддържат мултитъч.

Трябва да отбележим, че съвременните таблети са снабдени основно с капацитивни дисплеи, тъй като те са по-надеждни и удобни за използване.

И накрая, обърнете внимание на разделителната способност (резолюция) на екрана. По-голямата резолюция ще позволи на дисплея на таблета да се помести повече информация. Ето оптималната резолюция за масовите дисплеи за таблети:
– 800 х 480 точки за таблети с диагонал на дисплея 7 инча
– 800 х 600 точки за таблети с диагонал на дисплея 8 инча
– 1024 х 600 точки и повече за таблети с диагонал на дисплея 10 инча

Впрочем, в последно време се наблюдава тенденцията за увеличаване на резолюцията на дисплеите на таблетите – например, новият iPad на Apple поддържа разделителна способност на екрана 2048 х 1536 точки.

Безжични технологии
Wi-Fi. Ако искате да включите таблета си към домашната мрежа или да получите безплатен достъп до Интеренет в някое кафене, на аерогарата или в градската градинка, устройството трябва да има Wi-Fi модул.

3G/UMTS/HSDPA. Такъв модул трябва да съдържа таблетът ви ако искате да ползвате достъп до Интернет през мрежата на мобилните оператори. Максималната скорост за обмен на данни в тях достига 7,2 Mbit/s.

GPS. Спътниковата навигацията вече е много популярна. Обърнете внимание обаче на типа GPS в характеристиките на таблета.
– GPS – за засичане на местоположението се използва мрежа от геостационарни спътници. Засичането на местоположението е с точност няколко метра.
– А-GPS –  за засичане на местоположението се използват клетките на мрежата на мобилния оператор. Естествено, този тип навигация е много по-неточен и силно зависи от гъстотата на мобилните клетки в даден район.

Bluetooth. Повечето мобилни устройства съдържат Bluetooth модул. Чрез него можете да включите безжична слушалка или да обменяте файлове с компютър или други портативни устройства. По-високата версия на Bluetooth позволява обмен на данни при по-висока скорост.

Трябва да знаете, че колкото повече безжични технологии сте включили едновременно, толкова по-бързо се разрежда батерията на таблета ви.

Допълнителни възможности
Акселерометър (G-сензор). Повечето съвременни таблети са снабдени с акселерометър, позволяващ да се определи положението на устройството в пространството. По този начин ако завъртите таблета си на 90 градуса, екранът му също се завърта. По същия начин могат да се управляват много от съвременните игри.

HDMI. Таблетът, снабден с HDMI изход може да се включи към телевизор с висока резолюция, за да разглеждате снимките и видеото си на голям екран. Много от съвременните производителни таблети могат да възпроизвеждат HD видео с резолюция до 1080р.

USB-OTG. Поддръжката на този стандарт ще ви позволи да включите към таблета обикновена USB флашка или външен хард диск.

DLNA. Поддръжката на DLNA позволява таблетът да се включи в безжичната домашна мрежа от съвместими устройства (аудио и видеотехника, домашно кино) в качеството на медиа-плейър или пулт за дистанционно управление. По този начин потребителят може да разглежда съхраняваното в паметта на таблета фото и видео съдържание на голям външен екран или да слуша музиката на домашната аудио система.

Камера
Колкото по-висока е резолюцията на камерата, толкова по-ясни снимки тя ще прави. Всички таблети записват видео . Таблетът може да е снабден и с втора камера отпред, която ще ви послужи при провеждане на видеоразговори.

Мултимедия
Радио. Много подходящо, когато всички записани песни ви омръзнат. В повечето случаи радиото не работи без включени слушалки, тъй като те изпълняват ролята на антена.

Плейър. Наличието на 3,5 мм аудио букса в таблета означава, че можете да включите качествени  слушалки към устройството, ако не ви харесат тези в комплекта. Или пък външни тонколони.

Обърнете внимание какви формати за аудио и видео може да възпроизвежда таблетът и дали може да гледате филми без да се налага да ги конвертирате.

Батерия
Капацитетът на батерията е много важен за таблета. Ако батерията бързо се разрежда, всички плюсове на таблета като портативно устройство отпадат. Разреждането обаче зависи до голяма степен от това какво правите с устройството – при четене на текст и работа с Интернет батерията пада по-бавно, отколкото при гледане на видео или игране на игри.

Във всеки случай, при покупка на таблет избирайте устройство с батерия с по-голям капацитет и  обърнете внимание на ориентировъчното време за автономна работа на устройството.

Comments are closed.