browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Сензационен торсионен генератор работи в България

Posted by on 04.07.2011

От в-к Монитор (незнам нито годината нито месеца на статията)

Сензационният торсионен генератор се ползва за отопление, изобретателите твърдят, че има приложение във всеки отрасъл.

Вече 100 бройки от изобретението торсионен топлинен генератор, което отоплява няколко пъти по-евтино от тока и парното, работят из страната. Евтиното топло нашумя преди десетина дни.

За семейство с къща 80 кв.м и месечна консумация от 2.88 Gkal топлинна енергия, цената на отоплението е от 100 до 450 лв. С генератора цената пада под 100 лева.

„Все още не може да се каже с абсолютна точност как работи торсионният топлинен генератор, но пък ефектът е налице“, казва Константин Тренчев, който е един от патентопритежателите на съоръжението.

В „Енергоремонт“ вече са изработени 80 топлинни генератора, а до края на февруари ще бъдат готови нови 100 броя.

За да работи генераторът, се използва електроенергия, обясни пред „Монитор“ един от изобретателите на съоръжението инж. Христо Стоянов. С тази енергия се задвижва водонапорната помпа, която вкарва водата в специалната торсионна глава. В нея водата се движи по спирала с много висока скорост и ниско налягане. Тогава настъпват промени във връзките и ъглите на молекулата на водата, като при този процес се отделя голямо количество топлина.

„Цялата работа е много проста“, обясни инж. Стоянов и допълни, че при преобразуването на енергията не се отделят никакви вредни емисии.

Съоръжението може да се използва и за пречистване на басейни, без да се използват хлор или други препарати. Опитите показват, че след като водата премине няколко пъти през торсионната глава, бактериите изчезват.

„Не е много ясно как става, но това са явления, които учените тепърва ще изследват“, казаха изобретателите. Според тях съоръжението може да се ползва и за обезсоляване на морска вода, за изкуствено стареене на вина и алкохолни напитки, както и за поливни води, стимулиращи вегетационните процеси.

Един от първите експериментални модели на топлинен генератор работи в офиса на „Деметра – Гея“.

Неясен остава и фактът, че след като водата поработи в машината РН се променя. При неутралната чешмяна вода РН е около 7, а след като тя премине няколко пъти през торсионната глава, РН се изменя на 8,8.

Едно от местата, където се произвеждат торсионните топлинни генератори е предприятието „Енергоремонт“ в Бобов дол. Досега там са направени 80 генератора, а до края на февруари трябва да бъдат готови нови 100 бройки.

За сега цената на един уред е около 8000 лв.

„В момента правим опити върху 4 клв/ч генератор за отопление на апартамент около 100 кв. м, обясни гл. инженер на предприятието Валери Кичев. Неговата цена ще е доста по- ниска. Уредът ще бъде с размерите на пералня, а температурата ще може да се програмира за всеки час.

Според патента, най- важната част на торсионния топлинен генератор- термоглавата, трябва да е изработена от титанова сплав. Тя обаче е много скъпа и затова е заменена със стомана издържаща на висока температура с добри механични качества.

Изобретението, дело на украински академик и български учени, може да работи и с други флуиди освен с вода. В „Енергоремонт“ вече са извършвани и опити с изгоряло трансформаторно масло, които според участниците в експеримента дават много добри резултати.

Предприятието „Енергоремонт“ е 100% държавно. В него работят 380 човека, а ако поръчките станат редовни, ще наемем поне още 200 души, каза директорът на завода инж. Йордан Йорданов.

Преобразуването на енергията става чрез въздействие на водата на молекулярно ниво в термоглавата на торсионния генератор. Там се създава енергийно напрежение, което поражда усукване и променя дължината на връзките и ъглите на свързване в структурата на флуида на молекулярно ниво. При този процес се отделя голямо количество топлина. След като водата излезе от изхода на генератора процесите се стабилизират и възстановяват, но тя вече е топла.

Comments are closed.