browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Седем безусловни правила за успешния онлайн магазин

Posted by on 16.06.2011

Предполагаме, че Ви се иска да сътворите идеалния онлайн магазин, където потребителите лесно намират търсените продукти и не се колебаят да сложат продуктите в количката и действително да направят поръчка. 

 Ако искате Вашият онлайн магазин да е успешен, от ключово значение е да го направите лесен за използване от всички. Това звучи логично, но колко лесно се ползва дадена интернет страница е доста субективен въпрос, и е трудно да се определи еднозначно каква е вероятността потенциалните клиенти да намерят търсения продукт без затруднения. 

 Това са причините тук да представим седемте важни фактора, които спомагат за подобряването на използваемостта на интернет страницата ви, което е главната предпоставка за нейния успех. 

Когато планирате своята интернет страница, добре е да помните:

  •  Избягвайте да я пълните с твърде много информация, по-малкото понякога е повече.
  • Уверете се, че контактните ви данни са лесно видими за посетителите на страницата.
  • Уверете се, че купувачите лесно могат да достигнат съдържанието на количката, както и че лесно могат да изтриват или добавят нови продукти.
  •  Погрижете се при поставянето на бутона „Количка” да бъде използван по-голям шрифт.
  • Погрижете се функцията за търсене на страницата да работи добре, така че купувачите да могат да намират търсеното от тях по всяко време.
  •  Цената на продукта трябва да бъде оказана ясно. В случай на промоция, точният процент или сума на предлаганата отстъпка също трябва да е посочен, както и таксата за доставка.
  •  Процесът на плащане трябва да е колкото се може по-опростен – според статистиките повечето клиенти си тръгват от страницата в последния момент. Поради това трябва да обърнете особено внимание на процеса на завършване на поръчката след кликането върху бутона количка.  

Разбира се, освен посочените съвети е необходим и подходящ стил на комуникация, който до голяма степен зависи от вашите колеги, обслужващи клиентите. Ако клиентът е доволен, това означава повторни поръчки, позитивна репутация, а също и по-приятна работа за притежателя на онлайн магазина.

 nikinta.com 

   e най доброто в България безплатно решение за изграждане на сайт за електронна търговия, от малък магазин до виртуален търговски център !  Готова онлайн витрина за Вашите стоки, поддържаща различни методи на плащане и доставка, пълен контрол на инвентара, неограничен брой продукти и категории и много други полезни инструменти .  

Освен това е и най бързо зареждащата и безотказно работеща система отговаряща напълно на горните седем правила  !!! 

 На адрес : nikinta.com   можете да видите нагледно как светкавично работи магазина , както и да си изтеглите БЕЗПЛАТНА инсталация за него , също така и документация , видео уроци с подробни обяснения и хитринки , модули , теми и още много и много …. 

Източници:
http://www.ecommerceoptimization.com/articles/ecommerce-shopping-cart-usability-21-best-practices/

http://www.impliedbydesign.com/articles/usability-tips-for-ecommerce-web-design.html  

http://blog.pazaruvaj.com/index.php/archives/526

Comments are closed.