browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Как да си намерим Работа с помощта на Социалните мрежи

Posted by on 13.05.2011

Ще разгледаме основните социални мрежи и начините за това, как да си намери човек свестна работа, не чрез нещо друго, а точно чрез социалките. Да започваме!

Как да си намерим Работа с помощта на Социалните мрежи

Чурулик, чурулик, чурулик ( Twitter )

Twitter е невероятен ресурс при търсене на работа, не само заради лесната разбивка при търсене по ключови думи, но и защото можеш много лесно да направиш връзки с хората от твоята ниша/бизнес, дори и те да са на другия край на света. Първото задължително нещо, което трябва да се направи разбира се е, да си направите максимално пълен профила. Сложете си снимка, линк към собствен блог или някаква друга социална мрежа (например LinkedIn) и кратка биография в полето Bio.

Как да си намеря работа чрез Туитър (Twitter)?И оттук насетне започва забавната част! Толкова е просто да се свържете с приятели и други хора във вашата ниша. Спретнете си едно бързо търсене в Туитър по ключови думи, специфични за индустрията, в която ще си търсите работа. Има достатъчно на брой HR-и, които постват свободни работни позиции всекидневно. Затова просто последвайте подобни хора и завържете някакъв разговор с тях. А така и така търсите работа, защо просто  не туитвате за това, че търсите? По този начин може да попаднете на други хора, които търсят подобни ключови думи, просто защото сте писали по темата. Учудващо много хора изявяват желание да помогнат за намирането на работа на непознати. А представяте ли си какво щеше да е, ако наистина се познавахте? :)

Възползвайте се максимално от LinkedIn

Как да си намеря работа чрез ЛинкедИн (LinkedIn)?LinkedIn е професионална социална мрежа, за която не пишем за първи път. Тя ви дава възможността да си поставите своето резюме или т.н. още CV онлайн, видимо за други хора. Вашия профил е лесно достъпен за HR специалисти и компании, и тези хора могат чрез вътрешната мрежа за съобщения да се свържат с вас или да поискат повече информация от вас относно биографията ви. Все повече компании на запад използват LinkedIn за търсене на бъдещи служителни. Процентно има нарастване и в България по този фактор. За съжаление все още е прекалено малък. Но това по никакъв начин не ви пречи да станете служител на голяма международна компания. Като чисто и просто ви намерят по този начин от запада.

За да постигнете най-добрите възможни резултати, поискайте да бъдете “препоръчани” (recommended) от бивши работодатели и колеги с които сте работили. Това е доста сигурен начин за търсещите работодатели да разберат от 3-ти лица що за работник сте вие. Друга добавка, която предлага LinkedIn това са групите. Има множество ниширани групи от хора на които вие можете да станете член. И обикновено в по-сериозните групи се постват множество свободни работни места от тази ниша.

Поправете си Фейсбука (Facebook)

Как да си намеря работа чрез Фейсбук (Facebook)?Facebook е несъмнено най-голямата социална мрежа в света към днешна дата. Ако имате Фейсбук профил, направете така, че там да няма нещо, което не бихте искали някой бъдещ работодател да види. Ако имате някакви снимки, които могат да бъдат сметнати за непристойни, определено трябва да ги свалите оттам. Но тази тактика е много повече от просто цензуриране на снимките във вашия Facebook профил. Един сайт за онлайн наемане на работа постнаха техните 10 топ “стопери” намерени в социалките, както следва:

 1. Намеци за използване на наркотици
 2. Екстремистки / нетолерантни възгледи, включително расизъм, и сексизъм
 3. Криминални дейности
 4. Доказателства за прекомерна употреба на алкохол
 5. Непристойни снимки, включващи голота
 6. Използване на нецензурен език
 7. Връзки към неподходящи уебсайтове
 8. Неприлични вицове
 9. Идиотски email адреси
 10. Участие в безмислени / идиотски групи

Започнете личен блог

Стартирането на собствен блог и дискутирането на теми свързани с вашата ниша, не само ще помогне да се свържете с хора интересуващи се от съшите теми, но също така ще помогне в повечето случаи да бъдете забелязани от експертите в съответния бизнес. Показвайте на вашите читатели, че се интересувате от това, което се случва във вашата индустрия, като внимателно проучвате важните теми и пишете смислени статии. Друго нещо, което можете да направите е да добавите страница на блога си, където да сложите своето резюме и контактна информация с вас, дори може и снимка да си сложите. Това последното разбира се, ако не сте много срамежливи.

Как да си намеря работа чрез личен блог?Веднъж, когато сте започнали да пишете, започнете и да търсите и разглеждате други блогове от този бранш. Вземете участие активно в тях. Започнете някакъв разговор като постнете коментар по статия, която ви интересува. Ако намерите и блогове, които да позволяват външни блогъри да пишат за неща в които са експерти, това допълнително ще даде един тласък на вашето име.

инж. Евгени Йорданов

Вижте още  :

 1. Доказани Фейсбук Рекламни трикове
 2. Безплатно решение за онлайн търговия

Какви други съвети бихте могли да добавите, при търсенето на работа чрез социалните мрежи ?

Comments are closed.